آلمان با 83 میلیون نفر جمعیت پرجمعیت ترین کشور اروپاست. آب و هوای این کشور نسبتا معتدل است. آلمان یکی از قوی ترین پاسپورت های جهان را دارد و در بین سایر کشورها در رتبه دوم قرار دارد. آلمان سومین کشور صادرکننده در جهان است و صنعت خودروسازی این کشور جایگاه پیشرو در جهان را به خود اختصاص داده است. پایتخت این کشور آلمانی زبان برلین است و شهرهای اصلی آن عبارتند از: فرانکفورت، هامبورگ و مونیخ. سیستم آموزشی در آلمان خدمات اجتماعی رایگان و بالایی است، سیستم درمانی ارزشمند این کشور هر ساله متقاضیان زیادی را به خود جذب می کند و مهاجرت به آلمان را به یکی از گزینه های ایده آل برای مهاجرت به خارج از کشور تبدیل کرده است. در سال های اخیر، به دلیل پیری جمعیت آلمان و کمبود نیروی کار جوان و ماهر، آلمان شروع به جذب نیروی کار کرده است. افراد واجد شرایط کار در آلمان می توانند با بررسی لیست مشاغل مورد نیاز در آلمان برای ویزای کاریابی آلمان اقدام کنند.

فهرست مطالب

ویزای کار آلمان

برای کار در آلمان ابتدا باید مجوز کار یا ویزای کار آلمان را دریافت کنید. این کار به 4 روش امکان پذیر است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت:

  • داشتن پیشنهاد کاری از طرف کارفرما در آلمان
  • ویزا برای جستجوی کار
  • شرکت در دوره های Ausbildung
  • کارت آبی یا blue card

در دسترس بودن یک پیشنهاد شغلی از سوی یک کارفرما در آلمان:

در این فرآیند برای دریافت ویزای کار آلمان باید با کارفرما یا شرکتی در آلمان مکاتبه کنید و درخواست پیشنهاد شغلی (دعوت کاری) دریافت کنید. اما مهمترین نکته در مورد پیشنهاد شغلی این است که دریافت آن آسان نیست و کارفرما باید ابتدا از اداره کار آلمان تاییدیه بگیرد. لطفا توجه داشته باشید که طبق قوانین داخلی حمایت از کار، اولویت همیشه با افرادی است که شهروند کشور مورد نظر هستند.

ویزا برای جستجوی کار:

در حال حاضر کشورهای اتریش و آلمان ویزاهایی به نام ویزای جستجوی کار دارند که با این ویزا می توانید 6 ماه در کشور مورد نظر بمانید و به دنبال کار باشید. اگر در این مدت بتوانید شغلی در تخصص خود مورد تایید آلمان پیدا کنید و حداقل دستمزد را دریافت کنید، می توانید مجوز اقامت کاری دریافت کنید. شایان ذکر است حداقل مدت این قرارداد کاری باید 1 سال باشد و می توانید اقامت خود را برای 1 سال دیگر تمدید کنید. هنگام تمدید اقامت برای بار دوم، اقامت 3 ساله دریافت خواهید کرد، اما به طور کلی پس از 5 سال زندگی، کار و پرداخت مالیات در این کشور، می توانید برای اقامت دائم آلمان اقدام کنید. اگر از طریق شغل مورد نظر خود حقوقی معادل 4200 یورو در ماه یا بیشتر دریافت می کنید، می توانید کارت آبی دریافت کنید. ویزا برای جستجوی کار در آلمان دارای شرایطی است از جمله:

  • داشتن حداقل مدرک لیسانس مورد تایید آلمان
  • آشنایی با زبان آلمانی در سطح B1
  • سابقه کار مرتبط حداقل 3 سال
  • سن تا 40 سال

مهاجرت کاری به آلمان با شرکت در دوره های Ausbildung:

طبق قانون جدید آلمان، اگر سابقه کار در لیست رشته های ارائه شده توسط دولت آن کشور را داشته باشید و یا بتوانید نشان دهید که 2 سال در این رشته تحصیل کرده اید، می توانید برای ویزای کار آلمان اقدام کنید. در این روش نیازی به مدرک لیسانس ندارید بلکه باید 3 سال سابقه کار و همچنین مدرک B1 آلمان ارائه دهید. دولت آلمان شرایطی را برای کارگران ماهر ایجاد کرد تا شرایط مهاجرت را تا حد امکان آسان کند. بنابراین، شما پذیرش دوره های Ausbildung را دریافت کرده و وارد آلمان می شوید. دوره های Ausbildung معمولا بین 18 تا 24 ماه طول می کشد و پس از آن فرصت های شغلی زیادی در آلمان خواهید داشت. توجه داشته باشید که برای مهاجرت به آلمان از طریق ثبت نام در دوره های Ausbildung باید حداقل 25 سال سن داشته باشید و مدرک زبان B1 را داشته باشید.

کارت آبی یا blue card:

بلوکارت یا کارت آبی آلمان یکی از بهترین انواع اجازه اقامت کاری در آلمان است و اگر حقوق شما از شغل مورد تایید وزارت کار آلمان 4200 یورو یا بیشتر در ماه باشد می توانید آن را دریافت کنید. در این روش نیز مانند روش قبلی، مدت قرارداد کاری شما باید یک سال باشد و خوب است بدانید که این اقامت قابل تمدید است. حداکثر اعتبار بلوکارد 4 سال است اما با 5 سال کار در آلمان می توان برای اقامت اقدام کرد و بعد از 8 سال پاسپورت آلمانی گرفت .

مدارک مورد نیاز برای کار در آلمان

برای دریافت ویزای کار برای تخصص های موجود در لیست مشاغل مورد نیاز در آلمان، به مدارک ذکر شده در زیر نیاز دارید:

  • فرم درخواست ویزا تکمیل شده
  • پاسپورت با حداقل 1 سال اعتبار
  • دو قطعه عکس پاسپورت
  • مدارک برای اقامت آلمان
  • بیمه مسافرتی تا زمانی که در آلمان کار پیدا کنید
  • قرارداد کار با جزئیات (در صورت وجود)
  • رزومه کاری و تحصیلی متقاضی
  • رسید پرداخت ویزا به مبلغ 75 یورو

نرخ بیکاری در آلمان

از جمله مواردی که در مهاجرت کاری به آلمان باید در نظر بگیرید توجه به لیست مشاغل مورد نیاز آلمان و تطبیق تجربه خود با این کد شغلی و همچنین توجه به نرخ بیکاری در این کشور می باشد. اگر تجربه شما در لیست مشاغل مورد نیاز آلمان است و حداقل 3-4 سال سابقه کار در زمینه مورد نظر دارید و می توانید به زبان آلمانی صحبت کنید و در سطح B1 به آن مسلط باشید، می توانید برای جستجوی کار و یا جستجوی ویزا اقدام کنید. با این ویزا 6 ماه فرصت خواهید داشت تا شغل مورد نظر خود را در حالی که در محیط هستید بیابید. نرخ بیکاری این کشور در سال های اخیر به میزان قابل توجهی کاهش یافته است و از حدود 6 درصد در سال 2005 به 5.9 درصد در پایان سال 2020 کاهش یافته است. نرخ بسیار پایین بیکاری در آلمان نشان دهنده تعداد کم بیکاران در جامعه آلمان و سهولت یافتن کار برای شهروندان و متقاضیان خارجی است.

لیست مشاغل مورد نیاز در آلمان در سال 2022

هر ساله لیستی از مشاغل مورد نیاز در آلمان از طریق دولت آن کشور ارائه می شود تا افراد متخصص و خارجی که تحصیلات عالی در این زمینه ها را گذرانده اند بتوانند برای ویزای کاریابی و همچنین کار در آلمان اقدام کنند. این لیست به عنوان لیست سفید مشاغل آلمان نیز شناخته می شود. همانطور که قبلا ذکر شد آلمان کشوری قدرتمند و پیشرفته است و به دلیل اینکه خانه بسیاری از شرکت های خودروسازی مانند بنز، بی ام و، آئودی، پورشه و … است، به آن مرکز صنعتی اروپا می گویند. متخصصان و افراد با تجربه کاری خوب و رزومه قوی می توانند روی کار در این کشور حساب کنند و از آنها پیشنهاد شغلی دریافت کنند. به طور کلی باید بگوییم که حقوق و درآمد افراد بسته به تخصص مورد نظر و همچنین سابقه کار و تجربه متفاوت خواهد بود. اگر قصد دارید از طریق ویزای کاریابی به آلمان مهاجرت کنید، پیشنهاد می کنیم ابتدا کار خود را در لیست مشاغل مورد نیاز آلمان که در وب سایت رسمی آلمان منتشر شده است جستجو کنید. اگر رشته و تجربه شما در این لیست موجود است، می توانید با داشتن سایر شرایط برای ویزای کاریابی اقدام کنید. پس از اخذ این ویزا و اقامت در محیط، اگر شغل مرتبطی پیدا کردید و حقوق شما برابر یا بیشتر از حداقل دستمزد پایه اعلام شده توسط وزارت کار آلمان باشد، می توانید برای اقامت آلمان اقدام کنید. طبق آخرین آمار منتشر شده، میانگین حقوق ماهیانه 3770 یورو در ماه یا 45250 یورو در سال بوده است.

آژانس های کاریابی در آلمان

اگر قصد کار در آلمان و یافتن شغل در این کشور را دارید می توانید مطابق با لیست مشاغل مورد نیاز در آلمان از طریق سایت های کاریابی یا موسسات کاریابی در این کشور به جستجوی شغل مورد نظر بپردازید. برای این کار می توانید با مراجعه به موسسات کاریابی واقع در آلمان و یا مراجعه به سایت های کاریابی معروفی که در ادامه معرفی خواهیم کرد، مصاحبه ای را با کارفرما ترتیب دهید و پس از قبولی در مصاحبه قادر به دریافت پیشنهاد کاری برای اینکه بتوانید کارفرما را تحت تاثیر قرار دهید، پیشنهاد می کنیم یک رزومه مناسب تهیه کنید و سوابق شغلی قبلی، جوایز، نامه های کارفرمایان قبلی و تجربیات خود را به طور کامل مشخص کنید.

لیست مشاغل مورد نیاز در آلمان 2022 و بررسی ویزای همراه

در این ویزا می توانید برای اضافه کردن همسر و فرزندان زیر 18 سال خود اقدام کنید. بر این اساس همراهان شما از تمامی حقوق و امکانات شهروندی آلمان برخوردار خواهند شد و فرزندان شما می توانند به صورت رایگان در مدارس دولتی آلمان تحصیل کنند. راه دیگر دریافت پیشنهاد شغلی یا پیشنهاد شغلی است که می تواند منجر به ویزای کار آلمان شود. این زمانی اتفاق می افتد که قبل از ورود به کشوری که کارفرما تمام حقوق و شرایط شغل مورد نظر را ذکر کرده باشد، دعوتنامه کاری داشته باشید. یکی از نکاتی که در مهاجرت کاری به آلمان بسیار حائز اهمیت است، مدت اخذ اقامت دائم و همچنین پاسپورت آلمانی از طریق کار در تخصص های موجود در لیست مشاغل پرطرفدار آلمان می باشد. توجه داشته باشید که هنگام کار در آلمان از همان ابتدا نمی توانید اقامت دائم یا پاسپورت این کشور را دریافت کنید. اگر با ویزای جستجوی کار یا ویزای کار آلمان وارد این کشور شده اید، می توانید اجازه اقامت طولانی مدت دریافت کرده و پس از تقریبا 4 سال برای اقامت دائم آلمان اقدام کنید. پس از حداقل 3 سال از اخذ اقامت دائم در این کشور با رعایت شرایط زیر می توانید برای پاسپورت آلمان اقدام کنید:

  • آشنایی کامل با زبان آلمانی در حد مطلوب
  • پرداخت مالیات برای سالهای اقامت
  • آشنایی با تاریخ آلمان.
  • آشنایی با فرهنگ و جامعه و سازگاری با این کشور

کار دانشجویی در آلمان

دانشجویان ایرانی می توانند تا 20 ساعت در هفته (2.5 روز کاری) در آلمان کار کنند. کار بیش از این مقدار خطرناک است و ممکن است بر مجوز اقامت آلمان و بیمه شما تاثیر منفی بگذارد. در طول تعطیلات و تابستان، دانش آموزان می توانند ساعات بیشتری کار کنند. حقوقی که دانش آموزان دریافت می کنند مطابق با حقوق مصوب دولت آلمان (9.82 یورو در ساعت) است. اگر قصد تحصیل در آلمان را دارید، می توانید بخشی از شهریه و هزینه های زندگی خود را در حین کار دانشجویی بپردازید.

فرهنگ کار در آلمان

فرهنگ کار در آلمان بسیار سازمان یافته و سلسله مراتبی است. آلمانی ها برنامه ریزی دقیقی می کنند و مسائل را از زوایای مختلف بررسی می کنند. آنها تنها بر اساس حقایق و ارقام مستند تصمیم می گیرند و از برنامه های روشن و منظم پیروی می کنند.مردم این کشور بسیار وقت شناس هستند. چنین رفتاری، رفتار حرفه ای است که از همه افراد در زندگی اجتماعی و حرفه ای انتظار می رود. اگر قصد کار در آلمان را دارید، بهتر است کمی روی مهارت و فرهنگ کاری خود کار کنید .

در مورد کار در آلمان

هنگام انتخاب یک کشور برای مهاجرت کاری، قطعاً توجه به نرخ بیکاری در آن کشور بسیار مهم است. آلمان یکی از کشورهایی است که کمترین نرخ بیکاری را در اتحادیه اروپا دارد. نرخ بیکاری آلمان در سال 2021 در ژوئن 5.7 درصد و به طور میانگین 3.7 درصد گزارش شده است که نشان می دهد افراد بیکار بسیار کمی در این کشور وجود دارند و فرصت های شغلی زیادی برای افراد وجود دارد. آلمان هر ساله فهرستی را برای جذب نیروی کار ماهر و متخصص به نام فهرست مشاغل آلمان منتشر می کند تا افراد جویای کار از کشورهای دیگر فرصت پیدا کردن کار در آلمان را داشته باشند.

آژانس کاریابی فدرال در آلمان

پیشنهادهای شغلی کارفرمایان آلمانی به صورت آنلاین در وب سایت آژانس کار فدرال (www.arbeitsagentur.de) قرار می گیرد. وب سایت این آژانس به زبان های آلمانی و انگلیسی موجود است و می توانید از آن برای جستجوی شغل استفاده کنید. ضمناً هر کارجو می تواند در سایت آژانس کاریابی ثبت نام کرده و مهارت ها و ویژگی های حرفه ای خود را ثبت کند. شرکت ها و همچنین آژانس ها به این پروفایل ها نگاه می کنند و هنگام استخدام کارمندان مناسب، فرد مناسب را انتخاب می کنند. وظیفه آژانس های کاریابی محلی در آلمان کمک به افراد برای یافتن کار است. نمایندگی های محلی در تمام شهرها و شهرستان های آلمان شعبه دارند و تعداد آنها به قدری زیاد است که می توانند به هر متقاضی پاسخ دهند. علاوه بر مبادلات شغلی آنلاین، وب سایت های زیادی وجود دارند که موتورهای جستجوی پایگاه داده و سایت های آگهی کار هستند. به عنوان یک قاعده، شما نمی توانید در این سایت ها تبلیغ کنید و پروفایل ایجاد کنید.

سیستم های کاریابی در آلمان

  • جستجوی کار در روزنامه های محلی آلمان

علاوه بر پیشنهادهای شغلی آنلاین مناسب، روزنامه ها و مجلات چاپی محلی نیز دارای بخش پیشنهاد کار هستند. بسیاری از رسانه های چاپی نیز پیشنهادات شغلی را در وب سایت خود کپی می کنند. بنابراین، یکی دیگر از گزینه های خوب جستجوی کار، جستجوی آگهی در روزنامه های محلی یا سایر نشریات چاپی سنتی است.

  • جستجوی کار در آلمان به طور مستقیم در شرکت ها

در آلمان مرسوم است که اگر به دنبال شغلی در زمینه یا صنعت خاصی هستید، می توانید مستقیماً با شرکت ها تماس بگیرید تا ببینید آیا شغل مناسبی برای شما دارند یا خیر. جستجوی کار به طور مستقیم در شرکت ها شامل مراحل زیر است:

دریافت لیستی از شرکت های واجد شرایط: باید لیستی از شرکت های واجد شرایط را با توجه به شهر، صنعت یا نوع شرکت خود پیدا کنید.

از وب سایت شرکت دیدن کنید: بسیاری از شرکت ها نحوه درخواست کاریابی را در وب سایت رسمی خود اعلام می کنند. در وب سایت شرکت، برای اطلاعات به منوی “شغل” یا “کار” بروید.

نوشتن و ارسال درخواست به شرکت: اگر شرکت در حال حاضر شغل مناسب شما را پیشنهاد نمی کند، می توانید رزومه و نامه خود را به زبان آلمانی ارسال کنید تا در صورت نیاز به شغل مورد نظر با شما تماس بگیرند.

  • استفاده از رابط ها و ارتباط حضوری در آلمان

راه دیگر برای یافتن شغل از طریق تماس های شخصی است. به همه اقوام، آشنایان و دوستان خود بگویید که به دنبال کار هستید. شاید یکی از دوستان یا اقوام شما جایی را بشناسد که بتوانید شغل خوبی پیدا کنید. بنابراین تعامل با دیگران می تواند در این مورد نقش بسزایی داشته باشد.

  • نمایشگاه های کار در آلمان

نمایشگاه های کار به طور منظم در شهرهای مختلف آلمان برگزار می شود و می تواند به افراد در یافتن شغل کمک کند. این نمایشگاه ها به شما این امکان را می دهد که مستقیماً با کارفرمایان ارتباط برقرار کرده و خود را به آنها معرفی کنید.

راه های مختلفی برای یافتن کار در آلمان وجود دارد میتوانید از طریق دوره کاری در آلمان به این کشور مراجعه کرده و پس از تحصیل و با مدرک تحصیلی در این کشور به دنبال کار باشید. یا یک کارفرما پیدا کنید و از او پیشنهاد کاری بگیرید. برای یافتن کار در آلمان بهتر است ابتدا برای ویزای کاریابی اقدام کنید. بنابراین در مدتی که منتظر دریافت ویزای خود هستید می توانید با شرکت های مرتبط با تخصص خود مکاتبه کرده و درخواست مصاحبه نمایید و یا رزومه خود را به سایت های استخدامی خارجی مرتبط با رشته تحصیلی خود که در لیست مشاغل درج شده است ارسال نمایید. در روش کاریابی می توانید به صورت حضوری در حالی که در محیط هستید به جستجوی شغل بپردازید.